Bij Gitaar Service IJmuiden bent u voor reparaties en restauraties van versterkers aan het juiste adres! Jaap Zweeris heeft de technische kennis en vaardigheid om jou versterker of speakerkast weer als nieuw te laten klinken. Wil je een modificatie laten doen of iets custom laten bouwen? Laat het me weten via de contact pagina, dan maken we een afspraak en kunnen we kijken wat er mogelijk is.

Na onderzoek ontvangt u altijd eerst een vrijblijfende prijsopgave.

Veiligheid

Je wilt natuurlijk zeker weten dat je je versterker veilig kan gebruiken thuis en op het podium. Voordat we beginnen met de reparatie zorgen we ervoor dat er geen gebreken zijn met bijvoorbeeld de aarding, lekstroom of dat er ergens kortsluiting is waardoor je een schok kunt krijgen. We communiceren dit altijd door naar de klant.

Onderhoud aan je versterker

Buizenversterkers hebben onderhoud nodig. De buizen 'slijten' na verloop van tijd en kunnen het signaal minder goed versterken. Je versterker kan ook vies of vochtig worden aan de binnenkant en er kan corrosie op de componenten komen waardoor de werking minder wordt. 
Afhankelijk van hoeveel je de apparatuur gebruikt is het raadzaam om hem met enige regelmaat na te laten kijken. 

Veel voorkomende reparatie

Veel voorkomende klachten zijn: 

- Geen geluid
- Buizenversterker met laag volume
- Brom, krakend of uitvallend geluid
- De versterker wordt heel heet
- De versterker klinkt niet meer zo mooi als vroeger
- Buizen zijn microfonisch
- Eindbuizen zijn niet juist afgeregeld (Bias)
- Potmeters en schakelaars werken niet goed
- Speaker defect
- Reverb of tremolo werkt niet


Glockenklang Bass art reparatie

Symptomen: brom, potmeters die kraken en het geluid valt soms weg. De versterker heeft in een vochtige ruimte gestaan. Bijna alle elco's waren letterlijk aan het lekken en moesten vervangen worden. Er was ook corrosie aanwezig. 

De versterker was in slechte conditie maar we hebben alle klachten kunnen verhelpen en de componenten kunnen vervangen. De versterker is nu weer in topconditie en muisstil.

Geloso

Een oude Geloso versterker omgebouwd tot gitaarversterker. De kwaliteit van dit soort oude apparatuur is vaak heel hoog en je kunt door deze om te bouwen een waanzinnig geluid creƫren.

Buizen vervangen?

Als je veel speelt zijn na 1,5 / 2 jaar de buizen aan vervanging toe. Wanneer je minder vaak de versterker gebruikt gaan de buizen uiteraard langer mee. De buizen van een versterker worden vaak vergeleken met de banden van je auto. 
Deze kun je niet zomaar vervangen want bij bijna alle gevallen moet de ruststroom van de eindbuizen afgeregeld worden. Dit noem je 'bias'.
Dit wordt op een paar verschillende manieren gedaan, te weten; grid-bias (fixed of adjustable) of cathode-bias.

We zijn experts op dit gebied en helpen je graag bij een re-tube.

Veiligheid
Doe het niet zelf als je geen ervaring met elektronica. Er zijn hoge elektronische spanningen aanwezig in gitaarversterkers en wanneer je niet weet wat je doet kun je jezelf elektrocuteren wat kan lijden tot de dood. 

Ook als de bias niet correct is afgeregeld kun je schade toebrengen aan de versterker wat aardig in de kosten kan lopen om het te laten repareren wanneer er bijvoorbeeld een transformator is doorgebrand.